Herkkujen Suomi -tiedote                                              17.8.2011
 
Makupaloja Keski-Suomesta Herkkujen Suomessa 26.-27.8.2011
Keski-Suomi tarjoaa makuelämyksiä lähi- ja luomuruokatapahtuma Herkkujen Suomessa 26.-27.8.2011 Helsingin rautatientorilla. Keski-Suomen osastolla on herkkusuille tarjolla mm.  kaalikääryleitä, loimulohta, juustoja, kotitekoisia makkaroita, käsintehtyjä leivonnaisia ja suklaata sekä metsäkukkahunajaa. Reilun viikon kuluttua järjestettävä Herkkujen Suomi on lajissaan ensimmäinen suuri lähi- ja luomuruokatapahtuma.   
Herkkuja Keski-Suomesta:
Pappilan Pitojen herkulliset kasvis- ja kaalikääryleet ovat pappilan keittiön tuotekehityksen tulos. Hyvän ruoan lisäksi Keuruun vanhalla pappilalla on muitakin avuja. Se on ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen kohde Vanhan Keuruun sydämessä, keskellä kauneinta Keski-Suomea.
Vehkomäen lammastila on todellinen monitoimitila. Tilalta voi ostaa tuoretta lampaanlihaa tai maistuvia lammassäilykkeitä ja –makkaroita. Tilalla voi myös nauttia luonnon rauhasta ja tehdä vaateostoksia. ”Tilan kaupasta voi ostaa esimerkiksi muodikkaita pellavavaatteita, lämpimiä turkistuotteita tai kasvivärjättyjä villalankoja kotiin viemisiksi tai tutuille tuliaisiksi”, Vehkomäen tilan emäntä Paula Vehkomäki kertoo.
 
Lumola -tuotemerkin tuotteet ovat makupaloja puhtaasta luonnosta. Lumola tuottaa viittä eri juustoa: Alppityyppistä tilsit-juustoa, vanhanajan edamia, sinihomejuustoa ja miedosti savustettua sekä rosepippurilla maustettua vanhanajan edamia. Juusto tehdään Maatilayhtymä Hytönen-Simolan tilan maidosta.
Matkailutila RoppiLax Saarijärven reitin upeissa maisemissa tarjoaa elämyksellisen ja ikimuistoisen päivän matkailutilalla Koskenkylässä. Tilan isäntä, Lassi Ruuska, valmistaa paikan päällä loimulohta itse kasvatetusta lohesta. Saman makuelämyksen voi kokea myös Herkkujen Suomessa.
Äijäsen Kotileipomolla on keskisuomalainen ruoka- ja kahvileipäperinne hallinnassa. Leipomo aloitti toimintansa vuonna 1964 Saarijärven pitäjässä.  Merkittävä saavutus Äijäsen kotileipomon historiassa on, kun Saarijärven kunta valitsi yrityksen vuoden yrittäjäksi. Herkkujen Suomessa tarjolla on mm. Litukka-perunarieskaa ja aitoa ruisleipää.
Glutenika Oy:n Eeva Ylönen on ylpeä yrityksensä käsintehdyistä tuotteista. ”Olemme kyllä kokeilleet isompiakin vehkeitä käärötortun leivonnassa, mutta lopputulos ei ole ollut läheskään yhtä muhkea”, sanoo Ylönen ja nauraa. ”Ja loppujen lopuksi on aivan ihanaa, että leipomo on kotoisa käsityöyritys. Laitostumisesta tai liukuhihnan ääreen juuttumisesta ei ole pelkoa”, Ylönen kertoo. Ja toden totta gluteenittomat herkut maistuvat käsintehdyiltä ja tuovat ruokapöytään sitä tiettyä tunnelmaa.
Sate Herkkutuote on perheyritys Keski-Suomesta. Yritys valmistaa käsintehtyä suklaata, marmeladia ja toffeeta. Makeispakkaukset ja niiden sisältö kertovat omaa tarinaansa rakkaudesta suklaaseen ja asiakkaisiin.
Ahontuvan Tarhojen hunajassa maku vaihtelee vuosittain ja satoalueittain riippuen siitä, mistä kasveista hunaja on kerätty. ”Meidän hunaja on keskisuomalaista monikukkahunajaa. Vadelma ja horsma ovat pääsatokasveja”, kertoo yrittäjä Antti Heinonen. Myynnissä on hunajan lisäksi monipuolinen valikoima erilaisia hunajaherkkuja.
Komppa-Seppälän luomutila Jyväskylän Korpilahdella tuottaa hyvänmakuista Voi hyvin –hunajaa. Tilan mehiläiset keräävät hunajan metsäkukista - mustikasta, puolukasta, metsävadelmasta sekä maitohorsmasta. Tämän monipuolisen kukkien kirjon ansiosta Voi hyvin –hunajan maku on aromikas ja täyteläinen. Rakenteeltaan hunaja on erittäin pehmeää ja hienokiteistä.
Lisätietoja: Herkkujen Suomi 2011 Ruoka-Suomi alueyhdyshenkilö Marja Seuranen, 040 553 0315, marja.seuranen (at) jamk.fi
-----------------
Herkkujen Suomi –tapahtuman ja olutjuhla Syystoberin järjestävät tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruoka-Suomi –teemaryhmä sekä Pienpanimoliitto.
Herkkujen Suomi -tapahtuma on avoinna perjantaina klo 11-24 ja lauantaina klo 9-18. Syystoberin olutteltta on avoinna perjantaina klo 11–02 ja lauantaina klo 9–02.
Katso herkut ja ohjelma: www.herkkujensuomi.fi    
Olutjuhla Syystober:
www.syystober.fi